Madarak és fák hava – Kétfejű sasos kályhacsempe Cserépvárból

Kétfejű sasos kályhacsempe Cserépvárból (Cserépváralja – Vár, 2004-2009. évi ásatásaiból, ásatásvezető: Szörényi Gábor András).

image
image

 Fotó: Baranczó Benedek

 

A TÁRGY:

 

Cserépkályha egy darab csempéje.

Azonos mintájú darabok alkotta sorokból épült fel a kályha teste. A kályha azon kívül, hogy a ház melegét biztosította, nagy teste miatt a ház dísze is volt, reprezentatív szereppel is bírt.

 

A (KELTEZÉSI) IDŐ:

 

17. század legvégén készült, pontos párhuzama ismert az egri várból. Készítési helye feltételezhetően egy miskolci fazekasműhely, innen szállították a megrendelők számára.

 

A (TALÁLÁSI) HELY:

 

Cserépváralja, az Egri Bükkalja egyik települése, közel Egerhez. Cserépvár az egri erődítmény egyik előretolt vára volt. Így mind földrajzilag, mind taktikailag Egerhez kapcsolódótt.

 

A MADÁR:

 

Kétfejű sas a Habsburg család címerállata. A várakban állomásozó császári katonaság számára készültek ezek a kályhacsempék. Mivel Eger és Cserépvár is 1596 – 1687 között török uralom alatt volt (ez volt az Oszmán birodalom legészakibb pontja), ezért ebben az időben nem készülhetett, ekkor nem állhatott ilyen kályha itt. 1687-ben foglalták vissza a császári csapatok ezen várakat. Ezután rendelhettek meg sasos ábrázolású kályhákat egy Miskolcon dolgozó fazekastól.

 

Dr. Szörényi Gábor András

Nincs hozzászólás!
Hozzászólás